Ha nem várt vendégek érkeztek vagy valamit ropogtatnátok az esti film mellé, akkor ezzel nem lőhetsz mellé. Isteni és nagyon gyorsan elkészül.
Havas Dóra Lila Füge című szakácskönyvében találtam ezt a receptet és azonnal megtetszett, mert baromi egyszerű elkészíteni, ráadásul én nagyon szeretem az édes és a sós, illetve csípős ízek találkozását. Sosem gondoltam eddig, hogy egy pattogatott kukoricából ilyen nagyszerű dolgot is ki lehet hozni!
Hozzávalók
10 dkg pattogatni való kukorica
2 ek olaj
1 tk só
fél kk Cayenne bors
12 dkg vaj
30 dkg barna cukor
fél tk szódabikarbóna
Én sajnos nem találtam pattogatni való kukoricát, ezért félkész, mikrós verziót használtam, de szerintem így is tökéletes lett. Először olajat hevítettem egy lábasban, majd rádobtam néhány kukoricaszemet, lefedtem és amikor kipattogtak, akkor ráöntöttem a többit is. Amikor elcsendesedett a pattogás, akkor elzártam a lángot és meghintettem Cayenne borssal (ami a nevével ellentétben nem bors, hanem egy csípős csilipaprika őrleménye).
Ezután egy sütőlapot lefedtem sütőpapírral, picit megkentem olajjal és félretettem, mert erre fog kerülni a karamelles kukorica.
Egy nagy lábasban felolvasztottam a vajat, beleöntöttem a barnacukrot és felforraltam, majd 10 percig alacsony lángon hagytam bugyogni. Ezt az időt kihasználtam arra, hogy átnézzem a kipattogott kukoricát, mert éreztem, hogy néhány odaégett, illetve maradtak szemek, amik nem pattogtak ki. Ezeket egy kiskanállal kiválogattam és kidobtam.
Elzártam a lángot a karamell alatt, a sziruphoz kevertem a sót és a szódabikarbónát, majd beleöntöttem a pattogatott kukoricát. Gyorsan összekevertem az egészet, majd az olajozott sütőlapra terítettem és itt hagytam kihűlni.
Miután kihűlt kisebb-nagyobb darabokra törtem és egy tálba tettem. Nagyon finom, de rendkívül gyorsan jól is lakik vele az ember. Próbáljátok ki! 🙂