A pitékben az a jó, hogy egyszerű elkészíteni őket (bár leírások alapján sok ponton el lehet rontani) és bármivel megtölthetőek, a végeredmény pedig nagyon finom. A lényegre is térek, a receptet több másik alapján raktam össze, íme!
Hozzávalók a tésztához:
470 g finomliszt
1 ek cukor
285 g hideg vaj
80 ml jéghideg víz (nekem végül picit több kellett, érzésre adagoltam)
1 k.k. só
1 tojássárgája
Hozzávalók a töltelékhez:
450 g eper és 125 g áfonya
1 citrom leve
3 púpos evőkanál melaszos nádcukor
1/2 e.k. fahéj
Elkészítés:
A lisztet tálba tettem és nagy lyukú reszelővel gyorsan ráreszeltem a hideg vajat, majd összeforgattam úgy, hogy a vaj ne melegedjen fel teljesen. Ezután hozzáöntöttem a hideg vizet és tésztát gyúrtam belőle. Egyenletesen hosszúkás hurkává formáztam, majd felvágtam 2/3 és 1/3 arányban. Korongot formáztam belőlük és 30 percre mentek a mélyhűtőbe.
Kivettem először a nagyobb adag tésztát és kinyújtottam akkorára, hogy a piteformába helyezve kicsit túllógjon a forma szélénél. Kivajaztam a pite sütőt, beletettem a tésztát és picit egyenletesre nyomkodtam. A tölteléknél egy tálban összekevertem az alapanyagokat és beletöltöttem a formába. Ezután kivettem a mélyhűtőből a kisebb tésztát is, kinyújtottam és a tetejére helyeztem. A két tészta szélét összenyomkodtam egymáshoz, hogy zárt legyen a pite, majd egy villával megszúrkodtam, hogy sütés közben távozni tudjon a forró levegő a belsejéből. A tetejét megkentem egy tojássárgájával, és 200 fokon nagyjából 40 perc alatt megsült. Akkor jó, ha a teteje aranybarna színűre sült.

Jó étvágyat!